Τι είναι η Ανάνταμίδη -ANANDAMIDE

Τι είναι η Ανάνταμίδη -ANANDAMIDE

14 Ιουν 2018

Τι είναι το Anandamide;  Το ανανταμίδιο είναι ένα κανναβινοειδές που παράγεται από το σώμα. Η ένωση πήρε το όνομά της από τη σανσκριτική λέξη ananda, που σημαίνει ευδαιμονία.

Το ανανταμίδιο έχει εκτεταμένες επιδράσεις στο σώμα επειδή αλληλεπιδρά με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα. Το Anandamide διαδραματίζει ένα ρόλο στην ικανοποίηση, τη διάθεση, την όρεξη, την ανακούφιση του πόνου και την αναπαραγωγή, μεταξύ και πολλών άλλων λειτουργιών.

Εδώ, αναπτύσουμε το ρόλο του ανανδαμιδίου στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα, τις επιδράσεις του στο σώμα και τον τρόπο αύξησης των επιπέδων ανανδαμίδης.

Το σύστημα ενδοκανναβινοειδών 

anandamide

Το ανανδαμίδιο είναι ένας κανναβινοειδής νευροδιαβιβαστής που είναι μέρος του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος. Αυτό το βιολογικό σύστημα είναι ευρύτατο σε όλο το σώμα και τον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνο για πολλά διαφορετικά αποτελέσματα.

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα αποτελείται από κανναβινοειδή και τους υποδοχείς τους. Οι υποδοχείς CB1 βρίσκονται κυρίως στον εγκέφαλο, ενώ οι υποδοχείς CB2 τείνουν να βρίσκονται στο σώμα.

Το αντιανταμίδιο δεσμεύεται στους υποδοχείς CB1 και CB2 και είναι επίσης γνωστό ότι ρυθμίζει τους υποδοχείς TRPV-1 (υποδοχείς βανιλλοειδών).

Υπάρχουν δύο είδη κανναβινοειδών που μπορούν να επηρεάσουν το σώμα. Η πρώτη ομάδα είναι γνωστή ως ενδοκανναβινοειδή. Αυτά είναι τα κανναβινοειδή που παράγονται φυσιολογικά μέσα στο σώμα, και αυτή η ομάδα περιλαμβάνει ανκανδάμη και 2-AG.

Η δεύτερη ομάδα είναι γνωστή ως φυτοταναβινοειδή. Το "φυτό" είναι η ελληνική ρίζα για τα φυτά, που σημαίνει ότι αυτές οι ενώσεις προέρχονται από φυτά όπως η μαριχουάνα. Αυτές περιλαμβάνουν τις THC, CBD, CBN και CBG, μεταξύ άλλων. Μέσα στο ενδοκαννα ινοειδές σύστημα, υπάρχουν επίσης ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση των κανναβινοειδών. Το FAAH είναι το ένζυμο που διασπά το ανανδαμίδιο. Είναι ενδιαφέρον ότι το CBD αναστέλλει αυτό το ένζυμο, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων ανανδαμιδίου στο σώμα.

Τα ενδοκανναβινοειδή είναι ενδιαφέροντα διότι αντιβαίνουν στην τυπική ροή των νευροδιαβιβαστών. Αυτό το είδος σηματοδότησης ονομάζεται οπισθοδρομική μετάδοση και αποτελεί μια υπογραφή των ενδοκανναβινοειδών, συμβάλλοντας στις μοναδικές τους επιδράσεις στο σώμα.Το ανανταμίδιο και άλλα ενδοκανναβινοειδή μετακινούνται προς τα πίσω και αλλάζουν τη ροή άλλων νευροδιαβιβαστών. Αυτό εξηγεί γιατί συχνά περιγράφονται ως διαμορφωτές - επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν άλλα συστήματα του σώματος και του εγκεφάλου.

Ιστορία και Ανακάλυψη 

anandamide2

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα εξακολουθεί να είναι σχετικά ανεπαρκώς κατανοητό από την επιστημονική κοινότητα. Στην πραγματικότητα, τα κανναβινοειδή στη μαριχουάνα μελετήθηκαν πολύ πριν ανακαλυφθεί ακόμη και το ενδοκανναβινοειδές σύστημα.

Το THC απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1964 από τον ισραηλινό επιστήμονα Raphael Mechoulam. Ωστόσο, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα παρέμεινε ένα μυστήριο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν οι Howlett και Devane ανακάλυψαν τον υποδοχέα CB1.

Λίγο αργότερα, το 1992, οι επιστήμονες ανακάλυψαν την ανανδαμίδη. Ήταν το πρώτο ενδογενές κανναβινοειδές που ανακαλύφθηκε στο σώμα. Το 1995, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άλλο endocannabinoid που ονομάζεται 2-AG.

Έκτοτε, έχουν ανακαλυφθεί και άλλα δευτερεύοντα ενδοκανναβινοειδή, συμπεριλαμβανομένης της βιδρομίνης και του αιθέρα της ντολαδίνης. Ακόμα, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει μόνο να χαράζουν την επιφάνεια αυτού του συναρπαστικού συστήματος.

Το αντιανταμίδιο έχει πολλά αποτελέσματα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου ενός ρόλου στην αναπαραγωγή και τη γονιμότητα, ρύθμιση της όρεξης, ανταμοιβή, ρύθμιση των κυττάρων, μνήμη, ανακούφιση του πόνου και διάθεση.

 

Επειδή οι υποδοχείς CB1 και CB2 είναι τόσο ευρέως διαδεδομένοι, είναι πιθανό ότι το αντιαντάμίδιο έχει περισσότερες επιδράσεις στο σώμα που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. Η μελλοντική έρευνα μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα για αυτή την ένωση.

Ανακούφιση από τον πόνο

Το αντιανταμίδιο είναι μία από τις φυσικές ενώσεις ανακούφισης του πόνου του σώματος και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διαφοροποίηση του πόνου είναι μία από τις κύριες λειτουργίες του.

 

Σε μια μελέτη του 1999, οι ερευνητές παρείχαν επώδυνα ερεθίσματα στους αρουραίους ενώ μετρούσαν τα επίπεδα ανανδαμιδίου στους εγκεφάλους τους. Διαπίστωσαν ότι το ανανδαμίδιο απελευθερώθηκε σε απόκριση του πόνου.

 

Η παροχή πρόσθετων συνθετικών αντιανταμιδίων στους αρουραίους μείωσε την ανταπόκρισή τους στον πόνο, υποδεικνύοντας ότι το ανανδαμίδιο προκάλεσε μείωση του πόνου.

 

Μια μελέτη του 1998 κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα. Η αντιανταμίδη βρέθηκε ότι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για πόνους σε ποντίκια.

 

Πιο πρόσφατη έρευνα έχει βρει ότι τα αναλγητικά αποτελέσματα του ανανδαμιδίου σχετίζονται με τους υποδοχείς TRPV-1 που διαμορφώνει. Επίσης γνωστοί ως vanilloid υποδοχείς, αυτοί οι υποδοχείς πόνου είναι οι ίδιοι που είναι υπεύθυνοι για τον πόνο που αισθάνεστε όταν τρώτε ένα πικάντικο πιπέρι.

ΡΎΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΟΡΕΞΗΣ

Το ανανταμίδιο φαίνεται να παίζει ρόλο στην ρύθμιση της όρεξης. Συγκεκριμένα, μπορεί να τονώσει την πείνα και την επιθυμία για φαγητό. Σε μια μελέτη του 1999, οι ερευνητές έκαναν ενέσεις ανανδαμιδίου σε αρουραίους που είχαν φάει το φαγητό τους. Μετά την ένεση, αυτοί οι αρουραίοι κατανάλωναν σημαντικά περισσότερα τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι ήταν γεμάτοι πριν από την ένεση. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ένεση ανανταμίδης οδήγησε στην υπερκατανάλωση τροφής. Η μελέτη λαμβάνεται ως απόδειξη ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και το ανανταμίδιο εμπλέκονται στον «φυσιολογικό έλεγχο της κατανάλωσης τροφής».

Ανταμοιβή

Όταν πρόκειται για ανταμοιβή, πολλοί άνθρωποι σκέφτονται την εγκεφαλική χημική ντοπαμίνη. Το μονοπάτι ανταμοιβής του εγκεφάλου έχει πολλούς νευρώνες ντοπαμίνης.Η οδός ανταμοιβής περιέχει επίσης κανναβινοειδή υποδοχείς και ενδοκανναβινοειδή, συμπεριλαμβανομένου του ανανδαμιδίου. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να υποθέσουν ότι το ανανδαμίδιο παίζει ρόλο στην ανταμοιβή και την ευχαρίστηση.Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι η έγχυση ανανδαμιδίου στο μονοπάτι ανταμοιβής του εγκεφάλου αρουραίου προκάλεσε στους αρουραίους να επιδείξουν αυξημένη προτίμηση στις γλυκές τροφές.Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σηματοδότηση ανανδαμίδης στο μονοπάτι ανταμοιβής ενισχύει τα θετικά συναισθήματα που σχετίζονται με την ανταμοιβή των τροφίμων.

Η ευφορία του δρομέα.

Δεν είναι μυστικό ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να προκαλέσει μία ευφορία του δρομέα". Η ευφορία του δρομέα περιγράφεται ως ξαφνική έκρηξη ευφορίας, αναλγησίας και ήπιας καταστολής. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι τα ενδοκανναβινοειδή, συμπεριλαμβανομένου και του ανανδανιδίου, ήταν «κρίσιμα» για την ευφορία. Αυτό έχει νόημα δεδομένου ότι μια άλλη ομάδα ενδογενών χημικών ουσιών που μοιάζουν με φάρμακα, οι ενδορφίνες, είναι ήδη γνωστό ότι εμπλέκονται στην ευφορία του δρομέα.

Μνήμη

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ανανδαμίδη μπορεί να βλάψει τη μνήμη εργασίας. Η μνήμη εργασίας είναι η μνήμη που κρατάτε στο μυαλό σας ανά πάσα στιγμή, για παράδειγμα, το πρώτο μισό αυτής της πρότασης. Μια μελέτη του 1996 διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που έλαβαν αγωγή με ανανδαμίδη έδειξαν μειωμένη απόδοση σε δοκιμές της μνήμης εργασίας.

Η THC είναι γνωστό ότι έχει παρόμοια αποτελέσματα στη μνήμη εργασίας.

Διάθεση

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα εμπλέκεται στη ρύθμιση της διάθεσης και του συναισθήματος. Οι υποδοχείς κανναβινοειδών βρίσκονται σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με αυτές τις λειτουργίες. Το ανανταμίδιο πιστεύεται ότι μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που ήταν ανεπαρκή σε ανανταμίδη είχαν μεγαλύτερη ανησυχία ως απάντηση στο άγχος, ενώ εκείνοι που είχαν υψηλότερα επίπεδα εμφάνισαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Σε μια άλλη μελέτη του 2016, η ανανταμίδη βοήθησε να αντιστραφούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης σε διαβητικούς ποντικούς. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η έλλειψη ενδοκανναβινοειδών μπορεί να κρύβεται στην κατάθλιψη και το άγχος.

Αναπαραγωγή και γονιμότητα

Το ανανταμίδιο παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη γονιμότητα όσο και στην αναπαραγωγή των ανδρών και των γυναικών. Το ανανδαμίδιο θεωρείται ότι ρυθμίζει τις ορμόνες, το σπέρμα και τα ωάρια στο ανθρώπινο αναπαραγωγικό σύστημα.Μια μελέτη του 2002 διαπίστωσε ότι το ανανδαμίδιο ήταν απαραίτητο στη διαδικασία της εμφύτευσης εμβρύου σε ποντίκια.Μια ανασκόπηση του 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ανανδαμίδιο μπορεί να είναι χρήσιμο ως βιοδείκτης ή δείκτης υπογονιμότητας. Η φυσιολογική λειτουργία της ανανδαμίδης προβλέπει φυσιολογική γονιμότητα, ενώ συγκεκριμένες ανωμαλίες στη λειτουργία αντιανταμίδης προβλέπουν τη στειρότητα.

Κυτταρική ρύθμιση και ανάπτυξη

Κατά την ανάπτυξη, τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα διαφοροποιούνται σε διαφορετικά είδη κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων, των καρδιακών κυττάρων και των κυττάρων του δέρματος.

Το ανανταμίδιο πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στη διαφοροποίηση των κυττάρων του εγκεφάλου σε συγκεκριμένα είδη νευρώνων κατά την ανάπτυξη.Η απόπτωση, ή ο προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος, είναι μια κανονική διαδικασία που τα κύτταρα υφίστανται όταν είναι κατεστραμμένα, ώστε τα μέρη τους να μπορούν να ανακυκλωθούν. Αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να λάβει χώρα όταν ένα κύτταρο είναι καρκινικό, εμποδίζοντας έτσι την εξάπλωση του καρκίνου. Μια μελέτη 2000 διαπίστωσε ότι το ανανδαμίδιο μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του κυτταρικού θανάτου σε καρκινικά κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα του ανθρώπινου νευροβλαστώματος και του λεμφώματος ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν όταν υπήρχε περισσότερη ανανταμίδη και λιγότερο πιθανό να πεθάνουν όταν μπλοκαρίστηκε.